Flaczki
Składniki:
- 90 dkg gotowanych flaków wołowych
- włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, mały seler, 1 por
- 1,5 – 2 l rosołu wołowego lub bulionu z kostki
- 1 cebula
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, płaska łyżeczka mielonego imbiru , szczypta gałki muszkatołowej, czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki, liść laurowy, 3 czubate łyżki majeranku.
Flaki przełożyć do miski, zalać zimną wodą , dokładnie porozdzielać, przepłukać na sicie.
Włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 5 minut. Odlać wodę.
Ponownie zalać świeżą porcją wrzącej wody i gotować 15 minut, odlać wodę i przelać nową, wrzącą wodą na sicie.
W ten sposób pozbędziemy się nieprzyjemnego zapachu, który czasami pozostaje w takich nie płukanych (a gotowanych już) flakach.
Teraz zalewamy gorącym rosołem lub wrzącą woda i gotujemy na małym ogniu ok. 1 - 1,5 godziny. Wyparowany rosół stale uzupełniamy wrzątkiem. Flaczki dobrze ugotowane powinny być tak miękkie, żeby można je było w palcach rozetrzeć.
W osobnym naczyniu w małej ilości wody z dodatkiem 1 łyżki masła gotujemy włoszczyznę.
Gdy warzywa są miękkie dodajemy razem z wywarem do flaczków.
Cebulę drobno siekamy w kostkę i z 2 łyżek mąki i 2 łyżek masła przyrządzamy jasną zasmażkę: na maśle dusimy cebulę na złoty kolor, zasypujemy mąką i rozprowadzamy rosołem z flaczków, żeby nie powstały grudki.
Następnie wlewamy do garnka z flaczkami.
Dodajemy wszystkie przyprawy (dopiero teraz solimy) - majeranek przed wrzuceniem do garnka rozcieramy w dłoniach. I gotujemy na małym ogniu 20 minut.