Placki ziemniaczane
Pyszne, chrupiące placki ziemniaczane.
Składniki:
- 1kg startych (najlepiej ręcznie) ziemniaków, dokładnie odsączonych
- 2 jajka (oddzielić żółtka od białek)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (lub odstana skrobia z odsączonej wody z ziemniaków)
- drobno posiekana cebula
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki bułki tartej
Składniki (oprócz bułki i białek) wymieszać razem na gładka masę. Białka ubić na pianę, dodać do masy, wymieszać. Na końcu dodać bułkę tartą i równiez dokładnie wymieszać.
Smażyć na patelni na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor.
Inne przepisy
Placki ziemniaczano-jabłkowe
Czas : 45 minut
Składniki : 1 kg ziemniaków młodych, 1 duże (ok 30 dag) jabłko, 1 jajko
szczypta soli, 4 łyżki mąki, olej do smażenia.
Zetrzeć ziemniaki i jabłko (oczywiście obrane) na grubej tarce jarzynowej.Lekko osolić masę i zostawić na 15 minut. Odcisnąć mocno na sitku. Dodać jajko i mąkę. Wymieszać.
Na patelni rozgrzać olej. Kłaść łyżką porcje masy ziemniaczano-jabłkowej.Przyklepać łyżką tak by zrobiły się placuszki i smażyć na złoto z obu stron.Odsączyć zdjęte z patelni placki na papierowych ręcznikach kuchennych.
Podawać wg upodobania na słodko lub słono (u mnie Mama je z cukrem, a ja z dipem ziołowym).
Takie z jabłkami są delikatniejsze w smaku, lekko winne.
Placki ziemniaczane z greckim smaczkiem
Czas : 1 godzina
Składniki : 4 średnie ziemniaki, 1 jajko, 2 łyżki mąki, sól, pieprz mielony, ćwiartka pieczonego kurczaka, 1/2 szklanki jogurtu naturalnego, 1/4 szklanki utartego ogórka, 1 duży ząbek czosnku, 1/2 pęczka natki pietruszki, pestki dyni łuskane, 1/2 szklanki pokruszonego białego sera twagorowego (najlepiej by było Fety ale użyłam zwykły bo taki miałam), olej z pestek winogron, 2 łyżki masła,n przyprawa Gros.
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej (średnie oczka). Odcisnąć.Dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron.
Kurczaka obrać ze skórek i kości. Podzielić na cienkie "płatki". Na patelni rozgrzać olej z masłem i podgrzać kurczaka doprawiając jednocześnie przyprawą Gyros.
Jogurt zmieszać z ogórkiem, roztartym z odrobiną soli czosnkiem, pokrojoną natką pietruszki, pestkami dyni, białym serem i 2 łyżkami oleju.Doprawić solą i pieprzem mielonym (sos robić kilka minut przed podaniem bo ogórki puszczają sok i jak postoi to może być za rzadki).
Podawać gorące placki obłożone kawałkami pikantnego kurczaka z dipem a la sos zaziki podanym osobno.
Placki ziemniaczane z sosem
Składniki: 3 duże ziemniaki,1 jajko, 2 łyżki mąki, Sól, Pieprz mielony, Olej do smażenia, 1 pojedyncza pierś z kurczaka, 6 pieczarek, 1 cebula, ½ papryki, 10 dag słodkiej kapusty (można też dać kiszoną), sos sojowy,papryka mielona, 300 mll wody, bulion drobiowy w proszku.
Przygotowanie potrawy rozpocząć od przygotowania sosu.
Mięso z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Dodać pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę.Chwilę smażyć. Przełożyć do rondelka. Zalać wodą.Dołożyć drobno posiekaną kapustę (lekko ugniecioną). Dusić mieszając 30 minut na małym gazie. Doprawić papryką mieloną, bulionem, sosem sojowym, pieprzem.Można zagęścić sos odrobiną mąki.
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej (średnie oczka). Odcisnąć.Dodać mąkę, jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcję masy ziemniaczanej – lekko ją spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Podawać polane sosem.
Ja sobie ułatwiam pracę. Jak smażę placki ziemniaczane to smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą (każdy osobno). Potem jak mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam (w piekarniku, mikrofali, na patelni)
To samo z sosem.Jak robie gulasz (kurczaka z pieczarkami) to 1 porcję zamrażam.Potem tylko dodaje kapustę, paprykę i doduszam.Trwa to o wiele szybciej niż gdyby trzeba było robić wszystko od początku.
Placki ziemniaczane z duszonymi pieczarkami
Czas: 30 minut
Składniki: 3 duże ziemniaki, 1 jajko, 3 łyżki mąki, Sól, Pieprz mielony, Olej do smażenia, 1 łyżka masła, 25 dag pieczarek, sos sojowy, 200 mil słodkiej śmietanki
Przygotowanie potrawy rozpocząć od przygotowania sosu.
Pieczarki pokroić w grube plasterki (lub mniejsze na połówki)i podsmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Przełożyć do rondelka. Zalać śmietanką, dodać masło. Dusić mieszając 5 minut na małym gazie. Doprawić sosem sojowym, pieprzem Zagęścić sos mąką podsmażoną na rumiano na suchej patelni.
Obrane ziemniaki utrzeć na tarce jarzynowej (średnie oczka). Odcisnąć.Dodać mąkę (2 łyżki), jajko, szczyptę soli i pieprzu mielonego. Na patelni rozgrzać olej. Nakładać łyżką porcje masy ziemniaczanej – lekko spłaszczyć i smażyć na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni. Podawać polane sosem.
Ja sobie ułatwiam pracę. Jak smażę placki ziemniaczane to smażę ich sporo i część zawijam w folię spożywczą (każdy osobno). Potem jak mam ochotę na placki z sosem to je wyjmuję i podgrzewam (w piekarniku, mikrofali, na patelni).
Placki ziemniaczane kresowe
Czas: 1 godzina
Składniki: 1 Kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, oliwa, sól, pieprz mielony, kilka „listków” wędzonego łososia, wiórki łososiowe (ze słoiczka), kwaśna śmietana, koperek do dekoracji.
Ziemniaki obrać. Ugotować. Utłuc na puree. Dodać usmażoną na złoto cebulę, jajko, sól, pieprz. Wyrobić. Na patelni rozgrzać oliwę. Kłaść na oliwę porcje masy ziemniaczanej. Przyklepać łyżką by się spłaszczyły. Smażyć na rumiano z jednej, a następnie z drugiej strony.
Podawać kładąc na każdym łyżeczkę kwaśnej śmietany, kawałek płata wędzonego łososia i ¼ łyżeczki wiórek łososiowych (lub po łyżeczce czarnego lub czerwonego kawioru czy usmażonej ikry ryb słodkowodnych). Posypać z wierzch grubo zmielonym czarnym pieprzem. Dekorować gałązką koperku.
Inna wersja popularnych placków ziemniaczanych. Moja Prababcia podawała je trochę tak jak bliny, z kwaśną śmietaną, wędzonym łososiem, czarnym lub czerwonym kawiorem, (lub smażona ikrą), posypane czarnym, grubo zmielonym pieprzem.